Selecteer een pagina

Soms komen de dingen erg op je af. Problemen met het loslaten van onze kinderen op hun weg naar volwassenheid. Naast mijn werk het vrijwilligerswerk waarin ik veel verantwoordelijkheid heb, maar tegen veel dingen op liep. Daarnaast de zorg voor en om ouders die met het ouder worden steeds meer klachten krijgen. De zoektocht naar mijn plek in het gezin in deze situatie. Ik vind het lastig om positie in te nemen ten opzichte van mijn zussen. Wat kan of wil ik betekenen voor mijn ouders? Wat zijn mijn grenzen daarin? Ik voelde me steeds meer opgejaagd en uitgeput.

Mijn vraag voor onze gesprekken was hoe ik staande kan blijven als er dingen om me heen gebeuren waardoor ik te veel uit balans raak. Nu, na afloop, weet ik welke signalen het zijn die een teken zijn van uit balans raken. Daardoor heb ik geleerd om veel eerder op te merken dat ik me niet goed voel. Wat ik dan nu bijvoorbeeld kan doen:

  • Ik kijk wat er geschrapt kan worden uit mijn agenda om rust te krijgen.
  • Ik vraag mijzelf af welke dingen me bezighouden, wat ik er mee kan en neem een beslissing wat ik daarmee wil doen.

De gesprekken hebben mij geholpen om mijn eigen waarneming en gevoel serieus te nemen. Daar niet teveel aan te twijfelen.

Waar ik zo blij mee ben, is de volgende stap in mijn groei als persoon. Van een toch vaak onzekere, wat naïeve vrouw naar iemand die zich anders voelt: steeds zekerder, zelfbewuster. Ik kan meer van mezelf houden, ken mezelf beter. Ik heb ontdekt dat ik mijn eigen waarneming serieus mag nemen en er vervolgens voor mag gaan. Dat ik op mag komen voor mijn mening. Dat geeft me een krachtiger, vrijer gevoel. Natuurlijk lukt het me niet altijd om op deze nieuwe manier naar mezelf te kijken, maar ik ben me nu veel meer bewust dat dit nodig is en helpend. Ik weet dat ik kan kiezen.

Ik kan mijn gedachten, die soms maar doorgaan, beter stoppen. Nu neem ik vaker tijd voor een momentje rust, lekker met een kop koffie en een boek.

Ik vond het fijn om bij jou te komen. Je straalt rust uit, kan goed luisteren en samenvatten zodat ik helder heb gekregen wat mijn meer kwetsbare kanten zijn, maar ook wat mijn kracht is! Je hebt echte aandacht, oordeelt niet, maar laat wel zien wat anders kan.